Kantapään kautta

hipstamaticphoto-496664149-236920

Eilen sain oman arviointikappaleen uudesta sukkakirjasta, Kantapään Kautta, suomalainen sukkakirja (Minerva Kustannus). Kirja ilmestyy viikolla 40. Kirjan ovat tehneet Niina Hakkarainen, Hanna-Kaisa Hämäläinen, Suvi Niska ja Kristel Nyberg. Samaiselta työryhmältä on vuonna 2012 ilmestynyt Pipo on pääasia-kirja. Työryhmällä on vankka osaaminen kädentaitojen saralla, joten osasin odottaa mainiota kirjaa, enkä joutunut pettymään.

Jos et ole ikinä, koskaan, milloinkaan neulonut sukkaa, mutta haluat opetella, on tässä kirja sinulle. Ensin käydään läpi villasukan antatomiaa, mitä siihen oikeastaan kuuluu ja millä nimellä sukan eri osia kutsutaan. Seuraavaksi mietitään millaisia lankoja on ja mitä työvälineitä sukkaa neuloessa tarvitsee. Kyllä, neulominenkin voi pahimmillaan, vai parhaimmillaan olla melkoista välineurheilua. Alkuun pääsee kuitenkin lankakerällä ja lankaan passeleilla puikoilla.

Kirjasta löytyy pari erilaista taulukkoa. Toisessa on kengännumero sekä sitä vastaava jalkaterän pituus, ei tarvitse aina olla miettimässä, että minkäköhän mittainen terä tarvitsee olla, kun kegännumero on se ja se. Nyt sen voi kurkata kirjasta. Toki tiedän, että vastaavia taulukoita löytyy netistä, mutta nyt ei tarvitse googletella, kunhan kipaisee kirjahyllylle ja nappaa kirjan käsiinsä. Toinen hyvä talukko on silmukkamäärät langanpaksuuden mukaan. Siinä on jälleen kengänkoon mukaan järjestettynä silmukkamäärät ohuelle, keskipaksulle ja paksulle langalle. Tuo on ainakin itselle varsin tarpeellinen, kun aina tulee pähkittyä noiden silmukkamäärien kanssa, varsinkin jos lanka ei ole sitä tuttua ja turvallista, jota on melkeen aina neulonut.

hipstamaticphoto-496740418-300340

Monella on villasukan neulominen tyssänyt kantapäähän. Kyllähän sitä suoraa vartta nitkuttaa vaikka kilometrin, mutta se kantapää! Se on niin kauhean vaikea! Tuon ajatuksen voimalla minäkin välttelin sukanneulomista 35 ikävuotta! Tämän kirjan kanssa kantapään tekeminen onnistuu varmasti ja mikä parasta, kirjassa on ohjeet kuuteen erilaiseen kantapäähän.

Löytyy hollantilainen kantapää, ranskalainen kantapää, walesilainen kantapää, nauhakantapää, tiimalasikantapää sekä jälkikäteen neulottu kantapää. On vara mistä valita. Ohjeet ovat varsin helppolukuiset ja helppotajuiset, joten nyt ei liene mitään syytä olla kokeilematta uutta kantapäätä seuraaviin sukkiin. Itse ajattelin vihdoin ja viimein opetella tiimalasikantapään neulomisen.

hipstamaticphoto-496740444-556800

Kun on kantapäänneulomiskammo selätetty ja sukkaa tehty eteenpäin pitää jossain vaiheessa aloitta kärkikavennukset. Itse tykkään sädekavennuksesta ehkä eniten, tulee nätti pyöreähkö kärki. Paljon olen tehnyt myös perinteisellä nauhakavennuksella. Kirjassa on ohjeet nauhakavennukseen, silmukoituun kärkeen, sädekavennukseen ja lyhyeen sädekavennukseen. Valinnanvaraa löytyy tälläkin saralla.

Jos haluaa, niin sukan voi myös aloittaa kärjestä ja siihenkin löytyy varsin hyvät ohjeet tästä kirjasta. Ei muuta kuin kokeilemaan.

Nyt kun on käyty läpi sukan anatomia, langat, työvälineet, kantapäät ja kärkikavennukset lienee syytä aloittaa neulominen. Kirjassa on hyvin selkeät ohjeet perussukalle, riippuen siitä haluaako aloittaa neulomisen perinteisesti varresta vaiko sitten kärjestä. Tästä on hyvä aloittaa jos ei ole koskaan aikaisemmin sukkaa neulonut ja siirtyä sitten kirjassa oleviin ihaniin sukkamalleihin.

Kirjassa on viisitoista sukkamallia, joiden vaikeustaso on hauskasti merkitty. On yhden, kahden ja kolmen villasukan vaikeustasoja. Yhden villasukan vaikeustaso on se helpoin ja kolmen se vaativin. Luulenpa, että jokainen löytää itselleen parhaiten sopivat vaikeustasot ja mallit! Kirjaa selaillessa omat suosikit valikoituivat melkoisen nopeasti ja eiköhän täälläkin jossain vaiheessa jotain noista sukista tule näytille, kunhan valmista saadaan.

hipstamaticphoto-496664142-197394
Magdaleena. Sukat on sillä makkaralla… näinhän se laulussakin lauletaan. Heti näin omat sukat mustan ja pinkin väreissä.

hipstamaticphoto-496664614-473683
Humppa. Helppo kuvio oikeilla ja nurjilla silmukoilla.

hipstamaticphoto-496664596-485601
Pelargonia. Raikkaat kääntövarsisukat. Nää taitaa mennä to do-listan kärkeen.

hipstamaticphoto-496664588-541557
Kielo. Niin kaunis ja herkkä malli. Näiden sukkien kanssa sipsutellaan sievästi kotona.

Kaikkinensa kirja on selkeä ja helppolukuinen ja helppotajuinen. Jos ei ole eläessää sukkaa neulonut, niin silloin kirjasta on varsin korvaamaton ilo, kun kaikki esitellään aivan alusta. Rohkeasti vaan puikot käteen ja kokeilemaan. Jos on neulonut sukkia vuosia, niin on kirjasta paljon iloa silloinkin, kirjan 15 sukkamallia suorastaan houkuttelevat neulomaan ja kokeilemaan uusia väriyhdistelmiä.

Kirjassa viehätti myös todella paljon se, että se oli kovakantinen. Jotenkin omaan käteen kovakantinen kirja tuntuu enemmän kirjalta.

Kyllä se nyt vaan niin on, että kaivan sukkalangat ja puikot esille.

XOXO
Tanjanimmari

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.