Kirja-arvostelu: Hopeaketjut ja -käädyt

Hopea ketjut ja -käädyt, koruntekijän opas kirjan ovat kirjoittaneet Arja Aalto-Viitala ja Anu Lahti. Kirjassa on 172 sivua täynnä asiaa. Kovakantisessa kirjassa esitellään selkeästi ja helppotajuisesti hopeakäätyjen ja -ketjujen tekemistä vaihe vaiheelta.

Minerva kustannuksen sivuilla kirjasta kerrotaan seuraavaa:

Ensimmäinen suomalainen opaskirja hopeaketjujen- ja käätyjen valmistuksesta. Kaikki työvaiheet käydään yksityiskohtaisesti läpi, ja selkeät vaihekuvat opastavat askel askeleelta, kuinka työ edistyy. Kirja lähtee liikkeelle aivan alkeista ja opettaa, miten hopealangasta valmistetaan lenkit, joista korut punotaan. Korumalleja on helpoista vaativiin, joten kirja sopii niin aloittelijoille kuin koruntekoa pidempään harrastaneillekin. Koruntekoharrastuksen aloittaminen on varsin yksinkertaista. Materiaalit ja työkalut ovat yllättävän edullisia ja helposti kaikkien saatavilla eikä työtilaakaan tarvita paljon. Upeat hopeakorut syntyvät vaikka keittiönpöydän ääressä. Kirjan korut on mahdollista toteuttaa myös muista materiaaleista, kuten kupari- ja alumiinilangasta sekä niobiumlangasta.

Tämä kuuluu niihin tekniikoihin, joita olen aina halunnut opetella, mutta olen ollut siinä luulossa, että on turhan hankalaa touhua, eikä mulla kestä kärsivällisyys tai sitten jää jostain välineistä kiinni. Kansalaisopiston kurssitkin ovat yleensä täyttyneet aina liian nopeasti ja olen jäänyt rannalle ruikuttamaan.

Kun sain kirjan käsiini käytin pari iltaa sen parissa, selailin, luin ja suorastaan ahmin tietoa käätyjen valmistuksesta. Eihän tuo ole ollenkaan niin hankalaa, mitä olen sen kuvitellut olevan! Näillä ohjeilla minäkin onnistun aivan varmasti!

Kirjassa esitellään kattavasti mitä työvälineitä ketjujen ja käätyjen valmistamisessa tarvitaan ja miten niitä käytetään. Lenkkien valmistaminen kerrotaan selkeästi ja helppotajuisesti! Kirjassa on jopa ohjeet sahauspöydän valmistamiseen! Jos et halua ostaa kiillotusrumpua, kirjaa kertoo miten valmistat oman kiillotusrummun porakoneesta ja pakastuspullosta.

Oma lukunsa on myös materiaaleille ja kirjasta löytyy näppäriä muuntotaulukoita niin langan halkaisijalle kuin lenkkien sisähalkaisijoille. Kaikki on selitetty todella helppotajuisesti, että jokainen varmasti onnistuu näillä ohjeilla.

Erilaisia ohjeita ketjuihin ja koruihin on kirjassa runsaasti ja ohjeet ovat varsin helppotajuisia, sillä niissä on käytetty eri värisiä renkaita eri vaiheissa, näin on helppo hahmottaa missä ollaan menossa. Eri malleja selatessa tulee suorastaan runsaudenpula, että minkä näistä tekisi itselleen, vai tekisikö kaikki ja mistä sitä sitten oikein alottaisi.

Omaa silmää miellytti ehdottomasti eniten Romanov-korut, eli tuo setti, joka on viimeisenä näissä kuvissa. Itse tekisin sen punaisella helmellä! Uskomattoman upea!

Jos korujen teko kiinnostaa, niin en voi muuta kuin suositella tätä kirjaa, sen voit ostaa esimerkiksi täältä

Kirjan luettuani tulin siihen tulokseen, että nyt ei enää ole mitään syytä olla kokeilematta tätä tekniikkaa! Perinteet kunniaan!

Oletko kokeillut tätä tekniikkaa? Olisi kiva kuulla mitä kaikkea olette tehneet!
XOXO

4 kommenttia


 1. Kiitos ihan mahtavasta arvostelusta, melkein ylpistyy tätä lukiessa 🙂 Punomisen iloa ja onnistumisen hetkiä ketjujen parissa. Jaan tämän kirjoituksen kirjan fb sivulla. Toivottavasti saamme myöhemmin myös kuvan tekemästäsi ketjusta/ketjuista kirjan sivulle.

  Vastaa

  1. Kiitos, kiittämisestä ja jakamisesta. Kunhan saan jotain aikaiseksi postitan kuvan valmiista ketjusta.

   Vastaa

 2. Erinäisiä kiloja on hopeaketjuja väännetty. Taitaa olla kaikkia kirjassa mainittuja ketjumalleja, mutta voin suositella kirjaa ja aion sen itsekin hankkia omaksi.

  Vastaa

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.