Vilukissan Villasukat, kirjakatsaus

Sain käsiini arviointikappaleen uudesta villasukkakirjasta, Vilukissan Villasukat (Sarita Kotkavalkama) ja ajattelin, että nyt on oiva tilaisuus herätellä blogi kesähorroksesta. Todellakin, kesä oli sen verran viileä, että vähemmästäkin vaipuu horrokseen 🙂

Maailma on pullollaan villasukkakirjoja ja mulla on niitä ”muutama” tuolla hyllyssä. Jokainen niistä on ihana, täynnä kauniita kuvia, upeita malleja, silmäkarkkia, töitä käsille, mutta eipä niistä ole ihan hirmuisesti tullut neulottua. Ai miksikö? No, mä olen laiska sukantekijä, en millään jaksa tikuttaa ohuesta langasta ja melkoisen monessa kirjassa sukissa käytety langat ovat tosi ohuita, osassa sellaisia, joita ei ihan joka kylästä tai kaupungista saa. Niin paljon kuin mäkin tilaan lankoja netin kautta, niin ihan uusia ja tuntemattomia lankoja on kyllä kiva päästä hypistelemään ennen ostamista, joten toisinaan sukat todellakin jää neulomatta sen vuoksi, että ei osu kohdalle sopivaa lankaa, tai sitten neulominen 2,5mm puikoilla ei todellakaan nappaa.

Vaan toisin on nyt, tämä kirja on täynnä ihania, paksuhkosta langasta tehtyjä sukkia, kauniita sellaisia. Suurinta osaa sukissa käytetyistä langoista saa ihan lähimarketista, joten neulominen ei ainakaan tyssää siihen! Mä itse käytän villasukkia tosi paljon, talvella en muita käytäkään, joten paksuja sukkia kuluu. Moni saattaa vierastaa ajatusta, että kirjassa on käytetty Novitan Seiskaveikkaa, joka on monen neulojan inhokkilanka. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että edelleen tykkään ja nelulon siitä sukkia, eikä ne mun päivittäisessä käytössä laminaattilattialla ja kuivien kantapäiden kanssa sen nopeampaan puhki kulu. Jokaisella meillä on mielipide asiasta ja se on ihan hyvä. Itse tykkään, koska lanka on mukavan edukas ja helposti saatavilla.

Minerva Kustannuksen sivuilla kirjasta kerrotaan näin:

Toivekirja kaikille niille, jotka rakastavat villasukkia, mutta eivät halua nykertää niiden parissa ikuisuuksia.

Vilukissan villasukat -kirjasta tekee ainutlaatuisen se, että kaikki sukkien ohjeet on kirjoitettu paksuhkoille langoille ja ne toteutetaan paksuilla puikoilla. Näin sukkapari valmistuu nopeasti.

15 sukkaohjetta on laadittu siten, että paksustakin langasta syntyy hyvin istuvia ja joustavia sukkia, joita on ilo käyttää.

Kirjasta löytyy myös varsin näppärä sukkien kokotaulukko, jonka avulla mallit voi toteuttaa haluttuun kokoon. Osa kirjan sukkamalleista sopii niin naisille kuin miehillekin.

Näyttävien sukkamallien kuviot ovat selkeitä, eikä työhön tule pitkiä langanjuoksuja, jolloin neuloja kuin neuloja saa sukistaan melkeinpä automaattisesti kaunista ja tasaista jälkeä.

Kirjassa on helppoja ja taitoa vaativia ohjeita, joten se sopii sekä aloittelijoille että kokeneille konkareille.

Kirjaa olen tässä useamman kerran selaillut ja ystävänikin ovat sitä selaileet ja jokainen on löytänyt mieleiset mallit kirjasta. Kirjassa on kauniiden ohjeiden lisäksi myös näppäriä vinkkejä neulomiseen sekä lankojen säilyttämiseen. Onpa myös ohjeet tuholaisten torjuntaan ja niiden tuhojen ehkäisyyn. Ison lankavaraston omaavat neuloja tietävät sen kauhun tunteen kun neulelankojen läheisyydestä löytyy joku tuntematon ötökkä…

Kuten sanottu, kirjan sukkamallit on neulottu paksuhkoilla langoilla Seiskaveikka, Janne, Karisma etc. Noilla langoilla saa helposti ja nopeasti näyttävää jälkeä. Monessa sukassa on käytetty kivoja, selkeitä kuvioita, ei kovin pitkiä langanjuoksuja, mikä tekee myös sujuvaa neulomisesta.

Kansi on jo itsessään herkullisen näköinen ja se, että kirjan sivuilla on tassutellut kissa ja kissa vilahtelee myös kuvissa lämmitti ainakin tämän kissanaisen mieltä!

Tässä nyt vielä muutamat mallit, jotka nousivat mun lemppareiksi:

Erinella, neulottu Gjestalin Janne ja Janne Space langoista. Ihanan raikkaan siniset, tykkään, vaikka sininen ei olekaan mun lempivärejä. Mua viehättää myös tuo sukkien ”eriparisuus”, se ettei värit menekään kohdilleen, vaan ne on tarkoituksella vaihdettu.

Freya, neulottu Drop Lima-langasta. Pinkkiä ja harmaata, mun tän hetken lempiyhdistelmä väreissä. Graaffista kuvioita, toisissa väreissä menis hyvin myös miehelle.

Hippisukat, Seiskaveikasta. No, tämmöinen pieni ikhippi kuin minä, hymyili leveästi näitä sukkia katsellessa. Ehkä yksivärisellä langalla kuviot tulis kivemmin esille, itse ainakin tekisin niin.

Kelttisukat, Seiskaveikkaa. Oon itse aina tykännyt noista kelttiläisistä kuvioista ja niitä löytyy koruissa mulla paljon. Miksipä ei sitten sukissakin. Malli ei näytä kauhean hankalalta ja varmasti olisi pian kauniit sukat valmiina.

Tämä kirja oli todellakin ihan tervetullut sukkakirja ainakin mun ”kirjastoon”, sillä paksummille langoille tarkoitettuja ohjeita ei ole koskaa liikaa. Toki ohuemman langan ohjeista voi tietty soveltaa, mutta ainakaan mun aivot ei sellaiseen nyrjähdä!

Sarita Kotkavalkama:
Vilukissan Villasukat
Minerva Kustannus

Sivumäärä: 144 s.
Koko: 190 x 220 mm
Sidosasu: Sidottu, nelivärinen
Kirjastoluokka: 65
ISBN: 9789523124882

Kirjan voit ostaa kätevästä vaikka Minerva Kustannuksen verkkokaupasta.

Neulomusintoa ja aurinkoisia syyspäiviä!

XOXO

Ps. Tubeen tupsahtanee pian taas uusi video, edelleen syysflunssa on pienesti päällä ja ääni köhisee ja kähisee ajoittain, mutta eiköhän tässä kohta jotain höpinää aikaiseksi saada 🙂

Vastaa