Kerinpuiden pintakäsittely

2015-03-22 13.51.32
Paikallinen kierrätyskeskus lopettaa ja piipahdin tuossa jokin aika sitten siellä ihan mielenkiinnosta. Kyseessä on vanhan emäntäkoulun navetta ja sen alue, joka on täynnä….oikeastaan ihan kaikkea. Mitä siellä ei ole, sitä ei ihminen luultavasti ole koskaan edes tarvinnut.

Itse etsiskelen toimivaa rukkia, mutta sellaista tuolla ei ollut, mutta kerinpuut siellä oli. Eihän ne nyt mitenkään priimakunnossa olleet ja luultavasti viettäneet aikaa navetan ylisillä hetken jos toisenkin, joten pintaan oli ehtinyt kertyä aikamoinen törkykerros. Pääosin kerinpuut olivat kuitenkin kunnossa, joten pienen tinkaamisen jälkeen ne lähtivät meille 15€ hintaan. Ensimmäinen vaihe oli saada ”vuosikerrokset” pinnasta pois. Muutaman kerran sai puut pyyhkiä nihkeällä rievulla, ennen kuin pesuvadin vesi oli edes siedettävän kirkasta.

Kerinpuiden rungossa oli puu hieman kärsinyt, joten paikkailin pahimpia koloja ihan tavallisella puukitillä. Kitin ostin tuubissa kaupasta, sitä en alkanut itse värkkäilemään. Halusin maalata puut jollain ja viime lokakuun remontistahan meille jäi maalia jos toistakin, mutta jotenkin nykyaikaisen maalin maalaaminen vanhojen kerinpuiden pintaan ei tuntunut ollenkaan hyvältä ajatukselta. Joten ei muuta kuin kehystysopintojen kansio auki ja etsimään pintakäsittelyyn ohjetta ja ideaa.

2015-03-27 17.59.56
Päädyin sitten valitsemaan perinteisen ja melkoisen vanhan maalin eli munatemperan. Munatemperaa käytettiin varsinkin keskiajalla lasimaalauksessa ja sitä on käytetty paljon ikonimaalauksessa myös. Kuivuttuaan munatemperan pinta on erittäin kestävä. Kuivuminen kestää, pinnasta riippuen 3 päivästä aina kolmeen viikkoon. Munatempera on varsinkin lasilla kauniin läpikuultava.

Kun itse temperaa alkaa tekemään, kannattaa muistaa, että valmis seos pitää säilyttää jääkaapissa. Jääkaapissa seos säilyy suunnilleen viikon. Mä en tehnyt rasvaista temperaa, eli en käyttänyt pellavaöljyä. Tekemäni temperaseoksen ohje on seuraava:
1 osa kananmunan keltuaista tai koko muna (mahdollisimman tuore!)
1-2 osaa vettä
loraus viinietikkaa (parantaa säilyvyyttä)
sokeria (sokeri tai hunaja tekee maalista lasimaisen kirkkaan)

Laita kananmuna kannelliseen astiaan ja riko rakenne hölskyttämällä purkkia, lisää muut aineet ja sekoittele ja siinä on seos, johon sekoitat pigmentin.

Maaliin tarvitaan myös pigmenttiä, että siitä saadaan maalia. Pigmenttejä on maailma pullollaan, netistä saisi tilattua vaikka mitä ihania värejä, mutta kun maalaamaan piti päästä nyt eikä kohta, niin marssin Lahessa sijaitsevaan Kodin Terraan ja hain sieltä titaanidioksidi pigmenttiä, jolla saa kauniin valkoisen pinnan. Ranskanpunainen olisi ollut se ehdoton lemppari tai sitten punaokra, mutta kumpaakaan ei ollut Terrassa saatavilla. Kaunis tuosta tuli valkoisenakin.

Maalauksen suoritin niin, että ripottelin lautaselle pigmenttiä ja lorautin temperaseosta kaveriksi ja siitä sekoittelin maalia sitä mukaan kun maalasin. Muutamaan kertaan maalasin kerinpuut ja nyt olen tyytyväinen lopputulokseen. Puunsyyt kuultavat kauniisti maalin läpi, mutta väri on kauniin valkoinen.

Maalauksen jälkeen välineiden puhdistaminen on helppoa ihan vaan vedellä!

Kannattaa kokeilla.

2015-03-28 10.26.30

2015-03-27 18.22.21

2015-03-28 18.55.22

Vastaa